Ferata. S to italijansko tujko poimenujemo zavarovane plezalne poti, opremljene z jeklenico, stopami in klini. Ti omogočajo varovanje in s tem varnejše plezanje, hkrati pa jih lahko uporabimo tudi za napredovanje. Slika levo: arhiv PZS/Matej Ogorevc

VSEBINA PRISPEVKA

V Sloveniji zavarovane plezalne poti (pogovorno ferate) zaradi podobne opremljenosti radi zamenjujemo z zelo zahtevnimi planinskimi potmi. Te so res lahko enako opremljene, a jih kljub temu ne smemo mešati. Velik del slovenskih zelo zahtevnih planinskih poti je zavarovanih le v manjšem delu (npr. na Škrlatico, Kočno, Konja). Sodobne športne ferate so namenjene športnim užitkom, adrenalinu in so praviloma krajše, težave pa porazdeljene po celotni smeri. Zelo zahtevne planinske poti pa vodijo na nek vrh, so dolge in zahtevajo dobršno mero splošnih gorniških veščin. Predvsem spomladi in v začetku poletja v njih še vedno leži sneg, sestopi so dolgi, lahko tudi tehnično zahtevni. Zato nikar ne zamahnite z roko, ko vas povabijo na Hanzovo ali Kopiščarjevo pot ali pot skozi Žrelo.

Na zahtevnih/zelo zahtevnih planinskih poteh so lahko daljšo odseki brez varovanja z jeklenico. Nekatere take poti v Sloveniji so opremljene le s klini in popolnoma brez jeklenice! Potekajo po naravnih prehodih in policah, zato se lahko na njih sneg zadržuje še dolgo v poletje. Zavarovane plezalne poti pa so praviloma opremljene oz. zavarovane z jeklenico od začetka do konca - brez prekinitev. Linije so direktnejše, strmejše in bolj izpostavljene.

ZAHTEVNOST IN OCENJEVANJE

Tehnično zahtevnost plezalnih poti (ferat) ocenjujemo z različnimi lestvicami. Univerzalna vsesplošna lestvica ocenjevanja, ki bi veljala v vseh državah EU ne obstaja. Pri zavarovanih plezalnih poteh se uporabljajo različne lestvice, ki so si različne, pa vendar zelo primerljive. V Sloveniji so plezalne poti ocenjene večinoma po avstrijski lestvici. V nam bližnji tujini pa boste tovrstne poti našli ocenjene še z nemško ali italijansko-francosko lestvico.
Vir PZS/Priporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti
Splošna ocena sporoča zahtevnost najzahtevnejšega dela, v besednem ali grafičnem opisu pa najdemo tudi ocene posameznih odsekov. Surova moč pride prav, a daljših in zahtevnejših ferat se je treba lotiti z glavo, predvsem pa z določenimi izkušnjami in vsesplošno kondicijo. Velja načelo postopnosti, zato je priporočljivo, da za prvi vzpon po ferati izberemo krajšo in lažjo. Le tako bomo lahko v njej uživali in si po končanem vzponu zaželeli novega. file-pdfPriporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti

Pred vzponom po zavarovani plezalni poti se je modro prepričati o ustrezni opremljenosti, zahtevnosti, možnostih izhodov v sili in poteku sestopa. Vse zavarovane plezalne poti (ferate) niso izdelane in opremljene enako kakovostno. Zato ne smemo nasedati spletnim »strokovnjakom«, ki jim je vse »lahko«.

PRIPRAVA NA VZPON

“Feratanje” je nevarno, zato v prvo zavarovano plezalno pot (ferato) ne vstopamo brez prave družbe. Če ne poznamo nikogar, ki ustreza temu opisu, se obrnemo na vodnika Planinske zveze Slovenije, lokalno planinsko društvo ali gorskega vodnika. Kot za vse planinske izlete in ture, se je tudi za ta vzpon treba pripraviti že doma. Preverite tehnično in fizično zahtevnost (splošno in po odsekih), poiščite t. i. izhode v sili (ti omogočajo izstop v primeru utrujenosti in prezahtevnih odsekov) ter se poučite o stanju poti do vstopa v zavarovano plezalno pot (ferato) in poti, ki z vrha vodi(jo) v dolino.
Vir PZS/Priporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti
K zahtevnosti, bolje rečeno kompleksnosti ture je treba prišteti tudi čas dostopa in plezanja, še bolj pa splošno prisoten strah. Zaradi njega se lahko enouren vzpon spremeni v celodnevno turo. Zato naj v nahrbtniku svoje mesto najde tudi čelna svetilka s polnimi baterijami.

OSEBNA IN TEHNIČNA OPREMA

Osnovna oprema za varen vzpon po zavarovani plezalni poti (ferati) je samovarovalni sestav. Ta je sestavljen iz petih posameznih delov:

Vir: Petzl/Progression basics for via ferrata
file-pdfPetzl access book #3: Progression basics for via ferrata (samo v angleškem jeziku)

IDEJE ZA PRVE VZPONE

V Sloveniji  najdemo več lažjih zavarovanih plezalnih poti in/ali zelo zahtevnih planinskih poti, primernih za prve samostojne korake v svet “feratarstva”. Vsaka ima sicer svojo specifiko in karakter, o čemer se moramo, kot že zapisano, podučiti doma. Naštevamo nekaj predlogov primernih za prve feratarske užitke:
  • Ferata Hvadnik nad Gozdom Martuljkom nas bo poleti ohladila in osvežila. Poteka ob istoimenskem potoku, zato je treba nekaj več previdnosti, predvsem zaradi vlažnih skal.
  • Aljaževa pot je ena izmed dveh “ferat” nad Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani. V njem si lahko izposodimo opremo in ogledamo zanimive razstave o bogati slovenski planinski zgodovini.
  • Družinska ferata na Kaninu nas vodi do Prestreljeniškega okna in ponuja čudovite poglede na Julijske Alpe. Priporočamo uporabo kabinske žičnice, saj je pot iz doline dolga.
  • Furlanova pot na Gradiško turo je ena izmed naših najstarejših tovrstnih poti. Zaradi pripeke se vanjo ne podamo v toplih poletnih mesecih. V bližini poteka tudi precej zahtevnejša Otmarjevo pot. Bodimo pazljivi, da na dostopu sledimo pravim oznakam!
  • Pogačnikovo pot zlahka najdemo v stenah pod Šmarno goro. Kratka, že nekoliko zahtevnejša, a odlično zavarovana zelo zahtevna planinska pot ponuja lepo, raznoliko in razgledno plezanje nad Savo. Naj vas številni neopremljeni mimoidoči ne zavedejo – pot ni tako nedolžna, kot se sprva zdi.
  • Pot čez Hudičev graben pod Grmado pri Celju poteka skozi sotesko s potokom, nad katerim je spretno in zanimivo speljana planinska pot, opremljena z jeklenico in klini. Zanimiv uvod v feratarsko življenje, čeprav bi težko trdili, da gre za pravo ferato.
  • Na Lisco se lahko povzpnete tudi po zavarovani plezalni poti. Njena posebnost so številni izhodi v sili, kar je kot naročeno za prvo spoznavanje s tovrstnim gibanjem v gorah. Najtežji del je čisto na koncu, ki se mu lahko enostavno ognemo in zaključimo turo z okrepčilom v Tončkovem domu na Lisci.

Ob prvem vzponu je primerna in izkušena družba zelo pomembna! Prijatelj, ki se je ravnokar vrnil s tečaja, ni najboljša izbira. Raje si za prvi vzpon izberimo nekoga, ki je vajen plezanja po zavarovanih plezalnih poteh, ki pozna opremo, tehniko gibanja in samovarovanja.

Previous
Next
Scroll to Top