Varno planinarjenje s psom

Vsi članki

Ogledov: 1

Foto: Psom primerno v gore v vseh letnih časih.

Avtor slike: Matej Ogorevc

Planinarjenje s psom je odlična priložnost za preživljanje časa v naravi in krepitev vezi med vami in vašim štirinožnim prijateljem. Pohodništvo s psom ni le zabavno, ampak tudi izjemno koristno za njegovo in vaše fizično in duševno zdravje. Gore ponujajo številne poti, ki so primerne za skupno pohodništvo. Vendar je pomembno, da se pred izletom dobro pripravimo, da bo izkušnja tako varna kot prijetna za oba.

 

Priprava

Preden se odpravite v gore, je pomembno, da ocenite fizično pripravljenost psa. Nekatere pasme so bolj primerne za dolge pohode kot druge, za nekatere pasme pa se jih povsem odsvetuje. Prav tako za daljše in zahtevnejše pohode niso primerni zelo mladi in starejši psi. Posvetujte se z veterinarjem, ali je vaš pes pripravljen na takšne fizične napore. Pri tem vam lahko pomaga tudi bolj izkušen kinolog. Preverite pravila in omejitve na izbrani poti, saj nekatere poti in planinske koče ne dovoljujejo psov. Izberite primerno destinacijo glede na izkušnje in kondicijo vas in vašega psa. Slovenske gore ponujajo različne težavnostne stopnje poti, zato izbirajte tiste, ki ustrezajo vašim sposobnostim.

Slovenske planinske poti so kategorizirane kot lahke, zahtevne in zelo zahtevne. Že iz imena lahko sklepamo, da je pri lahkih poteh pomembna predvsem vzdržljivost. Zahtevne planinske poti zahtevajo že boljšo psihofizično pripravljenost tako lastnika kot psa. Obiskovanje zelo zahtevnih planinskih poti s psom odsvetujemo, saj je za napredovanje potrebna uporaba jeklenic in klinov, poti so izpostavljene, od pohodnika pa zahtevajo popolno zbranost. Izlete poleti načrtujte tako, da se izognete pretirani vročini in da upoštevate vremensko napoved, saj so v gorah popoldanske nevihte pogoste.

 

Oprema

Prava oprema je ključna za varno in udobno planinarjenje s psom:

  • Povodec in oprsnica ali ovratnica: uporabite trpežen povodec ter oprsnico ali ovratnico. Oprsnica je pogosto boljša izbira, saj nudi boljše udobje, tudi ko pes vleče ali ga je potrebno del poti nesti. Za pse, ki so težje obvladljivi se svetuje uporaba ovratnice. Odsvetujemo uporabo povodcev, oprsnic in ovratnic z veznimi členi iz plastike, ki lahko počijo. Boljša alternativa so povodci, oprsnice in ovratnice s kovinskimi veznimi členi.
  • Voda in posodice: poskrbite, da boste imeli dovolj vode za oba. Prenosne posodice za vodo so priročne in lahke. Naravnim virom vode se zaradi možnosti okužbe ali drugih obolenj po zaužitju raje izogibajte.
  • Hrana in priboljški: prinesite dovolj hrane za psa ter nekaj priboljškov za motivacijo in nagrado. Hrano ponudite v več manjših obrokih.
  • Prva pomoč: pripravite si komplet prve pomoči za psa, ki naj vključuje osnovna sredstva, kot so povoji, gaze, najlonski nagobčnik, pinceta za odstranjevanje klopov, …
  • Zaščita za tačke: pasji čevlji pomagajo zaščititi tačke na ostrem terenu, kot je melišče. Seveda mora biti pes na nošnjo čevljev navajen že pred izletom.
  • Odeja ali podloga: za počitek in zaščito pred mrazom ali vročino.
  • GPS ovratnice: v primeru, da se pes izgubi, predstavljajo GPS ovratnice učinkovit način lociranja. Pred uporabo v hribih se njene uporabe naučite doma.

 

Varnostni ukrepi

Varnost je na prvem mestu. Upoštevajte naslednje nasvete:

  • Preverite vremenske razmere: pred odhodom preverite vremensko napoved in se pripravite na možne spremembe vremena. Izogibajte se pohodom v vročini in hudem mrazu.
  • Označene poti: upoštevajte označene poti in se izogibajte neoznačenim stezam, kjer je večja možnost za nesreče.
  • Pasje potrebe: redno preverjajte psa za znake utrujenosti, dehidracije ali pregrevanja. Vzemite si čas za počitek.
  • Spoštovanje narave: poskrbite, da vaš pes ne moti divjih živali in ne uničuje rastlinja. Iztrebke za njim pospravljajte.

 

Praktični nasveti

  • Trening: pred daljšimi pohodi poskrbite, da bo vaš pes v dobri kondiciji. Začnite s krajšimi, enostavnimi sprehodi in jih postopoma podaljšujte.
  • Socializacija: psa naučite osnovnih ukazov, kot so ”sedi”, ”poleg” in ”pusti”, ter ga navadite na srečanja z drugimi psi in ljudmi.
  • Spoštovanje planinskega bontonaspoštujte druge pohodnike in naravo – držite psa na povodcu in vedno poberite iztrebke. Ob srečanju z drugimi pohodniki na ozki planinski poti se s psom ustavite, umaknite in počakajte da gredo mimo.
  • Navigacija: uporabite zemljevide in GPS naprave, da se izognete izgubi. Naučite se osnovnih navigacijskih veščin.
  • Nočne razmere: če načrtujete nočni pohod ali bivakiranje, imejte sabo svetilko in odsevne trakove za psa.

 

Zaključek

Da si lažje zapomnimo glavna pravila varnega in odgovornega pohodništva s psom, lahko uporabimo tudi akronim P.A.S.J.I.:

  • Poberi iztrebke svojega psa
  • Aktiven nadzor: pes naj bo na povodcu
  • Spoštuj naravo, druge živali in pohodnike
  • Jej in pij kar prineseš s sabo
  • Informiraj se o poteku poti

 

Planinarjenje s psom je lahko čudovita izkušnja, ki pa zahteva nekaj priprave in odgovornosti. Prava oprema, priprava in spoštovanje narave so ključni za prijetno in varno avanturo. S pravilno pripravo in pozornostjo lahko vi in vaš štirinožni prijatelj uživate v nepozabnih trenutkih v čudovitih gorah.

 

V primeru poškodbe ali drugih nevšečnosti, ki ogrožajo življenje vas ali vašega psa, se obrnite na gorsko reševalno službo preko telefonske številke 112, za nasvet pa se lahko obrnete tudi na dežurne veterinarske organizacije.

 

Zapisal Žan Karničar, dr.vet.med. in gorski reševalec GRS Jezersko

Objavil: Matej Ogorevc, 11.10.2024

Scroll to Top